Abilitatea de generare a electricităţii prin intermediul aplicării presiunii, cunoscută ca piezoelectricitate directă, este o proprietate a materialelor precum cuarţul, care pot converti energia mecanică în energie electrică. Science Daily notează că astfel de materiale sunt utilizate în diferite aplicaţii, precum rezonatoare şi vibratoare aflate în telefoane mobile şi sonare.
”În timp ce piezoelectricitatea este utilizată de diferitele mecanisme din jurul nostru, capacitatea sa de a genera electricitate nu a fost explorată până în prezent. Extensia piezoelectricităţii în cadrul cristalelor lizozime este semnificativă. Deoarece este un material biologic, ar putea fi utilizat în cadrul diferitelor inovaţii, precum implanturile medicale sau realizarea învelişurilor antimicrobiene ori electroactive,” explică Aimee Stapleton, principala cercetătoare.
Cristalele de lizozim sunt uşor de obţinut din surse naturale. ”Structurile cu precizie ridicată ale cristalelor de lizozim sunt cunoscute încă din 1965,” afirmă biologul şi coautorul studiului, Twfik Soulimane. ” De fapt, este prima structură proteică şi prima structură enzimatică descoperită. Dar dorim să dovedim că aceste cristale deţin abilitatea de piezoelectricitate,” a adăugat el.
Descoperirea ar putea fi utilizată în cadrul diferitelor aplicaţii şi ar putea duce la realizarea unor noi cercetări în domeniul energetic şi conceperea electronicelor flexibile pentru dispozitive biomedicale.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: